Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kisfiú meg az üres virágcserép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egyszer  régen  élt  egy bölcs és boldog király. Egy bánata volt csupán: hogy nem születtek gyermekei. Sokat törte a fejét, hogyan  segíthetne magán, míg egyszer remek ötlete támadt:

 

"Kiválasztom az ország legbecsületesebb gyermekét és örökbe fogadom." Nyomban  megparancsolta a szolgáinak, hogy minden gyermeknek adjanak virágmagvakat, és kihírdette:

 

- Aki ezekbõl a magvakból a legszebb virágokat neveli, azt fiammá vagy lányommá fogadom!

 

A gyerekek buzgón nekiláttak  az  ültetésnek, öntözésnek, hiszen mindanyian  szerettek volna a bölcs király fogadott gyermekeként élni. Szon Il is szorgalmasan öntözte  a  magvakat, de hiába teltek  a hetek, bizony semmi eredmény nem mutatkozott: a magvak  csak nem akartak kicsírázni.

 

"Milyen különös" - álmélkodott Szon Il, s végül az  édesanyjához fordult segítségért.

 

- Mi lehet az oka, hogy nem csíráznak ki a magvaim? - kérdezte.

 

- Talán másik földbe kellene átültedned õket - tanácsolta anyja.

 

Szon Il átültette a magvakat, de ott sem indultak fejlõdésnek. Hamarosan felvirradt  a  nap, amikor a királynak meg kellett tekintenie a  virágokat. Díszbe öltözött az egész város, a sok-sok gyerek  meg az utcára tódult, és szorongatták  a  szebbnél szebb virágokat. A király sorra elhaladt elõttük, de  bizony egy szikrányi öröm se látszott az arcán.

 

Az egyik ház elõtt azonban  megpillantotta a pityergõ  Szon Ilt, aki  üres virágcseréppel álldogált  az utcán. Halvány mosoly derült föl a király arcán, és maga elé hívatta a kisfiút:

 

- Hát te meg mit állsz itt ilyen búsan ezzel az  üres  virágcseréppel? - kérdezte tõle.

 

Szon Il  hüppögve  mesélte el, hogyan ültette el a magvakat, hogyan öntözte, gondozta, de azok mégsem indultak fejlõdésnek.

 

A király ennek hallatára karjába kapta Szon Ilt, és boldogan kiáltotta:

 

- Ez az én becsületes kisfiam!

 

Az emberek értetlenül nézték, mi történik, és  egyikük  lármázni kezdett:

 

-  Miért fogadod örökbe ezt a fiút az üres virágcsréppel?

 

A király ekkor így szólt:

 

- Minden  virágmag, amit  a  gyermekeknek  kiosztottam, fõtt mag volt. Egy sem csírázhatott ki közülük.

 

Az emberek erre helyeslõen bólogattak, a gyemekek  pedik, akik a pompás  virágokat  szorongatták, igencsak  elszégyelték magukat hiszen valamennyien más magvakat ültettek el.

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Viagra E Dieta Matlary

(Matlary, 2018.07.09 23:30)

First Medicine Online Pharmacy Store Cephalexin Daily Dose <a href=http://buyciali.com>cialis 5 mg</a> Amoxicillin Uses Diarrhea Pharmacies That Carry Domperidone